Bäst VPN

En till WordPress-webbplats

×

GRATIS

Bästa gratis VPN: 5 skäl till varför de inte existerar

Du måste ta din integritet och säkerhet på tillräckligt stort allvar för att undvika skadlig kod, annonsspårning och långsamma anslutningar som gratis VPN innebär.

Tänk på ett bra virtuellt privat nätverk som en livvakt för ditt bankkonto. När du går en promenad genom de livliga körfälten i offentliga Wi-Fi skyddar din VPN dig från lösenordsficktjuvar och håller dig borta från osäkra områden. Du litar på din VPN – en uppsättning tekniker som länkar ihop datorer och krypterar sedan dina data när du surfar online – med din mest värdefulla information. Kanske till och med din familj också. Så när en VPN-leverantör erbjuder sig att skydda ditt digitala liv gratis, den första frågan du bör ställa dig är: Vad är det för dem?

Med skadlig kod på uppgång, det är ingen överraskning att VPN-marknaden blomstrar, som konsumenter försöker skydda sin online-information. Global Web Index rapporterar att 25 % av Internetanvändarna har tillgång till en VPN under den senaste månaden, medan VPN-appar står för hundratals miljoner installationer i mobila operativsystem. Samtidigt beräknas VPN:s globala marknadsvärdes tillväxt nå 35 miljarder dollar i intäkter till 2022.

Läs: Bästa mobila VPN: Android och iPhone VPN jämfört

Att hitta en VPN du kan lita på är inte lätt på denna marknad. Men det finns några VPN du aldrig bör välja: De fria. Här är varför.

1. Gratis VPN helt enkelt inte är lika säkra

En gratis VPN vara mycket farligt. Varför? Eftersom för att upprätthålla den hårdvara och expertis som behövs för stora nätverk och säkra användare, VPN-tjänster har dyra räkningar att betala. Som VPN-kund betalar du antingen för en premiumtjänst med dina dollar eller så betalar du för kostnadsfria tjänster med dina data. Om du inte beställer vid bordet finns du på menyn.

Cirka 86% av gratis VPN-appar på både Android och iOS – som står för miljontals installationer – har oacceptabla sekretesspolicyer, allt från en enkel brist på öppenhet till att uttryckligen dela användardata med kinesiska myndigheter, enligt två oberoende 2018 utredningar av gratis VPN-appar från Top10VPN. Ytterligare 64 % av apparna hade ingen webbnärvaro utanför sina appbutikssidor och endast 17 % svarade på e-postmeddelanden om kundsupport.

I juni 2019 ska Apple ha fällt hammaren på appar som delar användardata med tredje part. Men 80% av de 20 gratis VPN-apparna i Apples App Store verkar bryta mot dessa regler, enligt en uppdatering från juli 2019 på Top10VPN-undersökningen.

“Google Play nedladdningar av appar som vi flaggade som potentiellt osäkra har skjutit i höjden till 214 miljoner totalt, raket med 85% på sex månader,” rapporten lyder. “Månatliga installationer från App Store hålls stadigt på cirka 3,8 miljoner, vilket motsvarar en relativ ökning eftersom den här summan genererades av 20 % färre appar än i början av året eftersom ett antal appar inte längre är tillgängliga.”

På Android, 214 miljoner nedladdningar representerar en hel del användarinloggningsuppgifter, gallras från ovetande volontärer. Och vad är en av de mest lönsamma saker man kan göra med stora strängar av användarinloggningsdata?


2. Du kan fånga skadlig kod


Låt oss få detta ur vägen just nu: 38% av gratis Android VPN innehåller skadlig kod, en CSIRO studie hittades. Och ja, många av dessa gratis VPN var högt rankade apps med miljontals nedladdningar. Dina odds för att fånga en otäck bugg är större än en-i-tre.

Så fråga dig själv vilka kostar mindre: En kvalitet VPN-tjänst för ungefär hundra dollar per år, eller hyra en identitetsstöld återhämtning företag efter några idiot stjäl ditt bankkonto inloggning och personnummer?

Men det kan inte hända dig, eller hur? Fel. Mobila ransomware attacker skjuter i höjden. Symantec upptäckte mer än 18 miljoner mobila malware-instanser bara under 2018, vilket utgör en 54% jämfört med samma period föregående år ökning av varianter. Och förra året noterade Kaspersky en 60% spik i lösenordsstjälande trojaner.

Men skadlig kod är inte det enda sättet att tjäna pengar om du kör en gratis VPN-tjänst. Det finns ett ännu enklare sätt, kolla in våran lista med bästa VPN här.